woensdag 16 april 2008

Licht in een slotraceauto

In een vorig bericht heb ik mijn Enzo laten zien waar licht in was gebouwd, ik kreeg daar een reactie op met de vraag wat voor weerstanden ik daar voor gebruikte.
Dus dacht ik ‘laat ik maar een artikeltje schrijven’ dus hier komt ie.

We nemen even simpel 2 ledjes die we in serie schakelen, daar moet nog een weerstand voor anders gaan ze kapot omdat ze de stroom niet aankunnen. De stoom halen we naar beneden door er een weerstand voor te plaatsen.
Een weerstand kunnen we berekenen door de Wet van Ohm toe te passen U=I*R, U is de spanning die over de weerstand komt te staan, I is de stroom (Ampère) en R is de weerstand in Ohm. Zoals de formule nu staat kunnen wij hem niet gebruiken, we gebruiken hem als volgt U/I=R.

Nu even een rekenvoorbeeld met de 2 leds van daarnet, elke led heeft een drempel spanning die per kleur verschillend is bij rood is dat 1,9v. Dit staat dus over de led, dat betekend dat de rest wat overblijft van de voedingsspanning (wat er op de baan staat) over de weerstand moet gaan staan. We hebben 2 leds (2*1,9=3,8v) dat betekend dat we voor de weestand dus 8,2v hebben (bij 12v voedingsspanning). Nu moeten we dat nog delen door de Ampères en dan weten we wat voor weerstand we nodig hebben. Over het algemeen heeft een led 20 milliampère nodig dus dan word de formule 8,2/0.02=410 Ohm, we moeten niet vergeten de milliampères in ampère te zetten zoals je kan zien in het voorbeeld. En dan heb je de weestand uitgerekend voor je leds ! Maar nu is er een probleem een weerstand van 410 Ohm is nergens te koop, dus neem je er een die er bij in de buurt komt in dit geval 390 Ohm.

Vergeet niet voor de koplampen andere weerstanden uit te rekenen, witte leds hebben meestal een andere drempelspanning (3v bijv.)

Maar er is meer, omdat we constant de spanning regelen is de lichtsterkte niet constant. Daarom kan je ook nog een condensator plaatsen parallel over de leds die word dan tijdens het rijden opgeladen zodat je een constante spanning over de leds krijgt en dus ook constant licht. Maar als je dan gaat remmen zou je de condensator gelijk leeg maken, dit willen we niet dus zetten we er een diode voor. Die verspert de weg naar de motor zodat de leds nog even op de condensator kunnen branden.
Hier het schema zoals het ook in mijn Enzo zit, vrij simpel..

5 opmerkingen:

HenkG zei

Dit snap zelfs ik nog!
Alleen zou ik nou graag willen weten welke type condensator en welk type diode je gebruikt.

BK-Racing zei

Hey, bedankt voor de moeite, perfecte info !

Gordini zei

Inderdaad, mooie, complete en eenvoudige uitleg.
Hier gaan veel (beginnend)slotracers mee voortgeholpen worden.

Greetz

TheFlyingEagle zei

henkg condensator is een Gold Cap van 5.5v 0.22 farad, zou je een gewone elektrolytische nemen word deze heel erg groot en dus ook zwaar. Maar er kan natuurlijk ook een kleinere in, het licht van mijn Enzo blijft nu zeker 10 minuten branden dat is echt heel lang!!
Diode maakt niet zo heel veel uit wat voor type het is zoalang het maar geen zener diode is.

HenkG zei

Bedankt! Dat ga ik proberen.